Sprogimas

issauktiBaltarusių rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič sako, kad protestai prieš dalinę mobilizaciją Rusijoje gali iššaukti platesnius neramumus, bet jiems reikia lyderio.

„Taip gali atsitikti. Tokiai judėjimo bangai trūksta tik vadovaujančios jėgos, partijos, judėjimo, kuri imtųsi vadovavimo. Dabar tai tiesiog stichiniai procesai, kurie savaime nuslopsta. Kaip jie prasideda, taip be vadovavimo jie pranyksta, ir čia pavojus“, – interviu BNS Kaune sakė S. Aleksijevič.

„Bet aš manau, kad politinis judėjimas greitai tai supras, ir kokia nors iš partijų ar judėjimų prisiims atsakomybę“, – pridūrė ji.

Invaziją Ukrainoje tęsiančios Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalinę mobilizaciją paskelbė šią savaitę.

Reaguojant į tai, didžiuosiuose šalies miestuose kilo protestai, jų metu buvo sulaikyti daugiau nei tūkstantis žmonių.

S. Aleksijevič tvirtino besitikinti, jog „tai tik protestų pradžia“.

„Išeis ir daugiau žmonių, išeis motinos, man taip atrodo, nes tai ne kažkur Buriatijoje, kur galima nuslėpti žuvusiųjų skaičių, tai jau Rusijos centras“, – teigė menininkė.

Anot jos, protestuose prieš mobilizaciją turi dalyvauti visi, nes „tai jie taps patrankų mėsa“.

„Jie turėtų suvokti, kad geriau kalėjimas Rusijoje, nei atsidurti Ukrainos žemėje“, – kalbėjo S. Aleksijevič.

Šią savaitę Kaune S. Aleksijevič buvo įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijos, ji dalyvavo knygų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ rudens renginių cikle „Šetenių skaitymai“, vėliau ji dalyvaus literatūros festivalyje „Open Books“ Vilniuje.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode